Hindistan Gezi Notları - Bölüm V: Backwaters / Varkala

Backwaters - Allapey / Varkala - Kerala - Hindistan

Gokarna, Ohm Beach’te geçen 9 gün sonrasında artık yola çıkma vakti gelmişti. Zaten bu tip uzun seyahatlerin up & down ya da bir başka tabirle yoğun ve sakin dönemleri vardır. Vakit yollara düşme vakti gelmişti, bir sonraki hedef Doğunun Venedik’i olarak bilinen Backwaters’dı...
İnternetten edindiğimiz bilgiye göre Pazar günleri Gokarna’dan Allapey’e (Backwaters’ın iki kasabasından biri) giden bir ekspres tren vardı. 14:40’da hareket edip 14 saat yol alıp ertesi sabah varıyordu... lakin bilet yoktu.

Gokarna – Ernakulam

Dedik ki “Yol Gidenindir!” ve kendimizi istasyona attık. Bir şekilde Ernakulam’a giden trenin yataklı (a/c değil, fanlı) vagonundan yerimizi ayarladık. Bilet fiyatı 568 Rupi (17TL). Bir backpacker olarak Hindistan’da 14 saatlik yola “uzun” dememek gerek zira benim rekorum 26 saat ve hatta 36-38 saatlik trenler bile mevcut. Bu yolculukların bir bölümünü müzik dinleyerek, sudoku çözerek, memleketi kurtararak, trende tanışacağınız diğer backpacker’larla kağıt oynayarak değerlendirmek gibi alternatifler mevcut... Kalanında zaten uyuyorsunuz.

Ernakulam – Allapey

Tren sabahın kör şafağında Ernakulam’a varıyor ama Allapey’e trenler sabah 08:00 gibi başlıyor. Alternatif olarak otobüsler var ama biz 25 Rupi verip tren biletlerimizi alıp beklemeyi tercih ettik. Böylece ben de istasyonda lokomotif değiştiren trenleri izleyip bozuk Rupi’lerimi raylarda düzlettim.

Allapey

Ernakulam’dan bir saatlik tren yolculuğu sonunda Allapey’e vardık ve 250 Rupi ödeyerek kendimizi göl kenarında bir kaç otelin olduğu bir noktaya attık. Lonely Planet’de de bahsi geçen yerlerin hepsi dolu olduğu için sıkı pazarlıkla size tavsiye etmeyeceğim bir resort’a kendimizi attık.

Ertesi gün köyden saati 250 Rupi’ye (7,5TL) bir motorlu kayık kiraladık ve normalde turist gezdiren tekneler tarafından girilmeyen kanallarda, mahallelerde dolaştık. Bir bölge düşünün ki tamamı sular altında, yollar yerine kanallar, caddeler yerine ince uzun göller var. Akşamüstü ise gölün açıklık bir tarafında karaya çıktık ve gün batımını izledik... çaylar şirkettendi :)


Ayurvedik Masaj: Kerala bu işin merkezi, çıkış noktası... Bu konuda meslek yüksek okulları ve sayısız klinik var. Zira ayurveda, ayurvedik ilaçlar ve elbette ayurveda masajı burada çağdaş tıptan daha çok kabul gören bir olgu. İnsanlar hastalandıklarında önce Ayurvedik doktora, iyileşmezlerse homopetaik doktora, yani bizim bildiğimiz doktora gidiyorlar. Hal böyleyken ve Ayurvedik Masajın merkezine gelmişken mutlaka ama mutlaka paraya kıyıp bir masaj almak şart (800 Rupi).

Allapey – Kollam (Klasik Backwaters – Houseboat Rotası)

Hindistan’a bir backpacker olarak değil de bildiğimiz turist olarak geldiyseniz ve yeterli bütçeniz varsa bunun güzelce bir kısmını “Backwaters Tour” için “houseboat”lara harcamanız çok olası. Değer mi? Kesinlikle evet!

Fakat size tavsiyem Kollam’dan Allapey’e giden bir houseboat ayarlamanız yönünde olacak, çünkü bu rotada fiyatlar daha ucuz. İkinci tavsiyem de şu ki acente, otel vs aracı sokmayın işinize, gidip teknenizi kendiniz gözünüzle görerek seçin, pazarlığınızı kendiniz yapın. Çeşitli büyüklüklerde ve farklı tiplerde Houseboat’lar var. Kimi eski, orijinale yakın kimi ise 2000 model, klimalı... Gönlünüzden hangisi geçiyorsa artık. Fiyatlar günlük 3.500 Rupi’den (106TL) başlıyor ki bu sadece bot kirası.

Peki biz ne mi yaptık? Allapey’den Kollam’a 8 saatte giden “backpacker boat”una bindik, 400 Rupi (12TL) karşılığında aynı rotayı, gündüz gözü ile geze geze gittik. 10:30’da hareket eden tekne 14:00 gibi yemek molası veriyor. Muz yaprakları üzerinde balık, pirinç ve “chutney”lerden oluşan yemek ananas ile bitiyor. Yediğiniz kadar ödüyorsunuz, chapati’ler bedava ;) Teknenin sonraki durağı ise Matha Amrithanandamayi ashram’ının da bulunduğu Amrithapuri. İsterseniz burada inip ashramı gezip ve geceleyip (150 Rs) ertesi gün gelen tekne ile devam edebilirsiniz. Bizim ashram’la işimiz olmadığından devam ettik.

Bu tekne yolcululuğunun en güzel kısmı ise iPod’da yine Prem Joshua çalarken ve gün batarken onlarca “Chinese Fishing Net”lerin altından geçerken üst güvertede kaykılmış, sigaramı içtiğim 1 saatlik bölümdü... Acaip bir keyif! Bu arada tüm bu yazıdaki fotoğraflar Kemal Abi’den olup her hakkı saklıdır ;)

Nedir bu Backwaters?

Saatler boyu kanallarda, göllerde ilerlerken zaman zaman 40-50 metre ötedeki denizi görüp merak etmeye başlıyorsunuz; nedir bu backwaters’ın hikayesi diye.

Koloni yıllarında buraları aslında Hollandalıların kontrolünde olan bir bölgeymiş. Portekizlilerin Goa’sı olur da Hollandalılar boş durur mu hiç? Fakat bölge tıpkı Hollanda gibi deniz seviyesinden alçak, sık sık su basan bir bölge. İlk olarak mezarlık yapmak ve mezarları su baskınlarından korumak için belli bir alanı setlerle çevirip bir nevi adacık haline getirmişler.

Bu arada bunu bana anlatan kişi yol boyunca kendisi ve eşi ile muhabbet edip, sigara ve su ile seyreltilmiş üzüm pekmezi içtiğim İtalyan Paulo’dur. Elçiye zeval olmaz!

Ardından bu set sistemini kullanarak yaşam ve ekim alanlarını genişletip su akışını yönetmeye başlamışlar. O zamandan kalan yapılar bugün hala ayakta. Hindistan’ın bağımsızığından sonra Kerala’nın komünist hükümetleri de bu işe ciddi kaynak ayırıp göreceli olarak modern bir sistem kurarak bölgeye bugünkü halini vermişler.

Allapey’den Kollam’a giderken geçtiğimiz bir kanal kapısı kuzeydeki tatlı su gölleri ile güneydeki tuzlu suyu birbirinden ayırıyor. Göreceli modern sistem de işte burada tespit edilebiliyor, zira kapıyı 4 kişilik bir Hint ekibi bahşişlerini aldıktan sonra manuel olarak açıp kapatıyorlar.

Kerala ve Komünizm: Kerala, Hindistan’ın iki komünist eyaletinden biri. Evet, yanlış okumuyorsunuz, bu ülkenin demokrasi anlayışı o kadar farklı ki biri Kerala’da diğeri de Batı Bengal’de olmak üzere iki eyaletin yönetiminde Komünist Parti var. Her yerde orak-çekiçli kızıl bayraklar, sendika afişleri ve Marksist söylemler görmeniz mümkün. İşin ilginç yanı bu yönetim şeklinin demokratik sistem içerisinde 1967’den bugüne devam ediyor olması.
Kollam – Varkala

Saat 19:00’a yaklaşırken Kollam’a vardık. Burası Backwaters’ın güney ucunda, Arap Denizi’nin kıyısında bir liman şehri. Pek bir esprisi olmadığı için kendimizi deniz ürünleri ile meşhur olan Varkala’ya attık. Kollam – Varkala arası taksi ile 800 Rupi tutuyor fakat tekneden inen sizden başka birileri illa ki buraya gidiyordur, dolmuş yapabilirsiniz ;) Ben iki Alman’ı kafalayıp adam başı 200 Rupi’den bu işi hallettim.

Varkala

Bakmayın siz Lonely Planet’in “The sensational cliffs of Varkala” diye başlayıp “...with a strand of golden beach nuzzling the cliff edge, and more Bob Marley music that you can poke a dreadlocked backpacker at, the vide remains faithfully laid-back” diye devam eden tanımına.

Varkala Alman-Avusturyalı-Fransız akınına uğramış, Marmarisleşme yolunda hızla ilerleyen oldukça da pahalı, turistik bir yer. Otellerin istediği ücretler ise inanılmaz boyutlarda.

Fakat köy yarların üzerinde, denize hakim muhteşem bir konumda yer alıyor. Otel ve restoranların önünden geçen 1,5 m. enindeki yaya yolu belki de en güzel tarafı. Bol ve taze deniz ürünü var. İşin ilginç tarafı güneye indikçe Goa’da bulunan deniz ürünlerinden farklı olarak bilmediğim pek çok farklı balık ve böcek karşıma çıkmaya başladı Varkala’da. O gece yemekte koca bir parça kılıç balığı yedim ki yarım kilosu 250 Rupi’ydi (7,5TL) Bira ise 80 Rupi ki bu da normal bir fiyat.

Ne Yapılır?

Varkala’nın merkezinde hiçbirşey yapılmaz. Sahil satıcılarla dolu ve kalabalık. Siz en iyisi biraz yürümeyi göze alın ve 30dk. mesafedeki Edava ve 1 saat mesafedeki Koppil plajlarına gidin. Koppil çok az insanın geldiği, arkası backwaters önü deniz olan, altın kumlu bir sahil. Yakında Müslüman bir balıkçı köyü var ama ne onlar size ne de siz onlara ilişiyorsunuz. Burada fosforlu açık yeşil, fuşya renklerinde boyanmış hint işi cami köyün en ilgi çekici noktası.

Keyfiniz yerinde olacak ama buraya gelirken yanınızda yiyeceğinizi, içeceğinizi, sigaranızı vs. getirmeyi unutmayın zira hiçbirşey yok... En fazla plajdaki diğer gezginlerden alabilirsiniz. Üstelik en yakın bakkalın dönüş yolu üzerinde 30dk mesafede olduğunu düşünecek olursak işinizi sağlama almanız en iyisi. Ayrıca güneşin batış saatine göre erken kalkın, zira yol inişli çıkışlı.

Nerede ne yenir? Ne içilir?

Allapey’de balık yemeyin zira kanallarda tutuyorlar, gerek yok... Tavuk ya da sebze yiyin. Varkala’da ise mutlaka deniz ürünlerine saldırın.

Eyalet değiştikçe biraların markası ve fiyatı da değişiyor. Örneğin Allapey’de Kingfisher yoktu. Alternatif olarak King’s içilebilir. Olmadı deneme yanılma yöntemi ile ilerleyin.

Varkala’da Kerala Coffee House ya da Caffe Italiano kahvaltılar için iyi birer tercih olur. Akşam ise balığa göre yer seçeceksiniz. Balıktan anlamıyorsanız kalabalık olan yerleri tercih edin. Her iki durumda da pazarlık şart, salata patates vs istemeyin, balığın fiyatında anlaşın ;) Diğer saydıklarını isteyecekseniz onlar zaten ucuz, onların siparişini ayrı verin.

Ne zaman gidilir? Nasıl gidilir?
Ekim – Mayıs ayları arasında gidilebilir ama Kasım – Nisan dönemi daha uygun olacaktır. Yılbaşı dönemi ve bayramlarda fiyatlar da kalabalık da artıyor, siz off-peak zamanları tercih edin.

Trivandrum (Thiruvananthapuram) Kerala’nın başkenti ve burada uluslararası bir havalimanı mevcut. Qatar Airwyas, Emirates gibi pek çok körfez bölgesi havayolunun buraya uçuşu var. Siz de buradan başlayabilir ve kuzeye doğru bir rota izleyebilirsiniz. Bombay / Goa tarafından geliyorsanız benim geldiğim gibi gelirsiniz. Başka da yol yok zaten ;)

Nerede Kalınır?

Allapey’de Lonely Planet’den seçeceğiniz, kafanıza ve bütçenize uyan bir yerde kalabilirsiniz. Yukarıda da yazdığım gibi ben kaldığım yeri tavsiye etmeyeceğim, kendilerine kıl oldum çünkü. Hotel Raiban, Johnson’s veya Sona güzel orta karar (midrange) seçenekleri. Varkala’da sahildeki oteller pahalı ama “parama geçer hükmüm” diyorsanız sorun yok tabi. Hemen arka tarafta yer alan pansiyonlar da işinizi görür.

Aklınızda Bulunsun!
  • Uzun tren yolculukları için yanınızda mümkünse uçaklardan ödünç alabileceğiniz ufak yastıklardan, yemek yiyebilmek için bir kaşık, bagajınızı kilitlemek için bir zincir ve kilit bulundurunuz.
  • Kerala’da komünist rejimden dolayı mıdır yoksa eğitimden dolayı mıdır bilinmez turist kazıklamak gibi bir adet yok. Rickshaw 150 Rupi ise 150 Rupi’dir...
  • Varkala’da bir geceden fazla kalınmaz, hatta programda daha güzel bir yer varsa hiç uğranmayabilir. Ama deniz ürünü seviyorsanız durum değişir, öyle ise Varkala’da bir gece mutlaka kalınmalı.
  • Kerala’da bazı bakkallarda alkolsüz bira satıyorlar, normal bira buldum diye atlamayın, üzerini okuyun.
  • Varkala’da Cafe Italiano’nın içindeki ufak seyahat acentesi tren bileti de ayarlıyor, sabah kahvaltıda haber verip akşamına biletinizi alabilirsiniz.
Yol Gidenindir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Arjantin Gezi Notları - Buenos Aires