Brezilya Gezi Notları (Bölüm IV) – Rio de Janeiro

Rio... karnavalın şehri

Rio de Janeiro, Brezilya’nın Amazonların ortasına sıfırdan inşa edilen ve 1960’da açılan Brasilia’dan önce ülkenin federal başkenti ve hala en ‘cool’ şehri olarak uzun bir yazıyı hak ediyor.

Oryantasyon


Şehir, deniz ile dağlar arasında sıkışmış ince ve uzun bir alanın koylarına ve nispeten eğimi az yamaçlarına kurulmuştur. Koylar arası geçişler uzun tüneller ve viyadüklerle sağlanmakta. İlk sıra dağlardan sonra gelen ve ikinci sıra dağlara kadar giden düzlük şehrin nispeten rahat geliştiği bir bölge. Burada dünyaca ünlü Maracana Satdyumu, şehrin yeni havalimanı ve çokca favella bulunmakta.

Sırasıyla şehre ismini veren Janeiro nehrinin ağzına kurulu olan eski Rio, yani Centro, Botafogo, teleferikle tepesine çıkabileceğiniz Pao de Açucar, Copacabana, aynı plaj üzerinde yer alan Arpoador, Ipanema ve Leblon, Sao Conrado ve son olarak Barra de Tijuca yer almakta.

Biz bir arkadaşımızın tabiri caiz ise Rio'nun sonunda, Barra de Tijuca'da bulunan evinde kaldık. Şöyle anlatmalı; iki şerit gidiş - iki şerit geliş olmak üzere dört şerit ve yelillikli orta refüjü olan Rio sahil yolu bizim bina sonrasında iki şeride düşmekteydi... Rio'nun sonu derken bunu kasdediyorum :)

Centro - Eski Rio

Güne Confeitaria Colombo’da kahvaltı yaparak başlayın. Tatlıları çok meşhur ve lezzetli, benden söylemesi. Bir de muhteşem dekorasyonu...

Kahvaltının ardından kendinizi sokaklara atın. Bu bölge şehrin en eski ve güzel binalarının bulunduğu bölge olduğu için mümkünse yürüyerek Teatro Municipal, Ulusal Kütüphane ve piramitimsi Rio Katedralini görün.

Ardından tüm Rio şehrini deniz tarafından ve panoramik olarak görebileceğiniz Pao de Açucar’a (İngilizce adı ile Sugar Loaf / Biletler kişi başı 60,50Real) çıkın.

Burada hem manzaranın keyfini çıkarın hem de oryantasyonunuzu sağlayın zira yukarıda saydığım tüm plajları buradan çıplak gözle görmeniz ve şehri kafanızda oturtmanız mümkün.

Üstelik Mt. Christo’yu (İsa Heykeli) buradan görmeniz, gitmenizden daha makul bir seçim olur zira İsa Heykeli hem uzak, hem manzarası Sugar Loaf kadar güzel değil, hem de tepesi oldukça küçük olduğundan kalabalık olmakta.
İlla şehri farklı bir noktadan görmek istiyorsanız Botanik Bahçesinin yanından tırmanmaya başladığınız Tijuca ormanında yer alan ‘Vista Chinesa’ya çıkın. Üstelik burası bulutlu havalarda bile size güzel bir manzara sunuyor.

Copacabana – Ipanema – Leblon

Bu üç plaj sanırım Rio denince aklınızda kalacak iki-üç şeyden bir olacak. Plajlara gitmeden önce Brezilya gezi yazısı serisinin ilki olan Brezilya 101’de yer alan ‘Güvenlik’ kısmını mutlaka okuyun.

Plajlar hemen yolun altında yer almakta, geniş ve uzunlar. Yol ile plaj arasında yer alan büfelerden yiyip içebilirsiniz. Belirli aralıklarla yer alan ve üzerlerinde kocaman numaralar yer alan istasyonlarda tuvalet, duş ve cankurtaran mevcut.

Hafta içi nispeten boş olan plajlar hafta sonları Rioluların buluşma, sosyalleşme ve eğlence yeri. Plajların belirli LGBT bölgeleri mevcut, hoşlaşmıyorsanız gökkuşağı bayraklara dikkat edin, ortalarına düşüp huzursuzlanmayın. Plaj genelinde yaş ve kilosuna bakmadan tüm kadınlar tanga giymekteler ki bu bazen hoş bazen de nahoş görüntüler oluşturabiliyor. Bu arada kadınların eş ya da erkek arkadaşlarını götürmekten bir endişesi olmasın zira bilinen efsanenin aksine Brezilya’da güzel kadın sayısı oldukça az ki o kadarını Türkiye’de de görüyoruz... rahat olunuz.

Yolun diğer tarafında ise şehir hayatı tüm hızıyla devam ediyor. Şu sıralar tartışmasız en gözde plaj ve semt Leblon. Plaj ve deniz keyfi sonrası yürüyerek sokakları dolaşabilir, gözünüze kestirdiğiniz bir cafe veya bistroda günü tamamlayabilirsiniz. Bir başka alternatif ise Copacabana’nın yol tarafında akşamları kurulan resim, hediyelik eşya vb. şeylerin satıldığı sokak pazarı.


Yeri gelmişken ben hemen bilgisini vereyim; plaja bakan binalardaki dairelerin fiyatları birkaç milyon dolardan başlıyormuş. Teras katlarının fiyatları ise uçukmuş zira dünyanın en kalabalık yılbaşı partileri bu plajlarda yapılmakta ve gece saat 12:00’de denizin üzerinde gerçekleşen havai fişek gösterileri ile meşhur ve tüm bu tantana en güzel bu dairelerin balkon ve teraslarında izlenebiliyor. Yılbaşı gecesi bu balkon veya teraslardan birinde takılmanın (yemek ve içki dahil) kişi başı fiyatı binlerce dolarmış.

Favella

Rio’nun en dramatik ve ilginç gerçekliği gecekondu mahalleleri, yani favellalar. Şehrin mutena semtleri denize paralel olarak plaj ve düzlüklerde gelişip çoğalırken, kimsenin ev yapmak aklına gelmeyecek ve yer yer 50-60 derecelik açıya sahip tepelerinde oluşan favellalar aslında bir nevi kurtarılmış bölgeler. Ev üstüne ev yapılan bu mahaller, özellikle içerilere doğru gidildikçe sokakların yok olduğu, kendi elektrik ve su sistemine sahip, belediye hizmetlerinin olmadığı yoksul halkın yaşadığı yerler.

Geçmişte mahalle sakinleri dışında kimsenin pek girmeye cesaret edemediği yerlerken şimdilerde bazı favellalarda gönüllüler ve STK’lar tarafından açılan, özellikle çocuk ve gençlere yönelik mahalle kreşleri, sanat ve müzik atölyeleri mevcut. Mahalle sakinleri de bu oluşumları desteklediğinden tanıdık ve güvenilir birilerini bulmanız durumunda favellalardan birini ziyaret etme ve bambaşka bir Rio ile tanışma şansınız olabilir.

Rio Karnavalı

Gelelim pek çok turistin Brezilya ve Rio de Janeiro’ya gitme sebebi olan dünyaca ünlü karnavala...

Brezilya’da her şehrin, her kasabanın koruyucu bir azizi var ve bu dini şahsiyetin adına her sene yapılan bir de kutlama. Hemen hemen her şehir ve kasabada farklı tarihlerde var olan bu kutlamada halk tabiri caizse cozutuyor.

1823 yılından beri düzenlenen Rio Karnavalının bugünkü ününe kavuşma sebebi ise tabi ki Samba. Samba okulları tüm yıl bu karnavala, daha doğrusu karnavalın en önemli etkinliği olan yarışmaya hazırlanılıyor. Resmi geçit töreni iki güne bölünmüş şekilde düzenleniyor ve her ekip kostüm, müzik, koreografi ve danslarına göre jüri tarafından değerlendiriliyor.

Yerli ve yabancı binlerce kişinin takip ettiği karnaval ve geçit töreni eski Rio’da bulunan Sambodromo'da yapılıyor. Bilet fiyatları US$50-US$3000 arasında değişiyor. 2014 yılında karnaval 28 Şubat – 04 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. 2015’de ise 13-18 Şubat. Bilet satın almak için aşağıdaki sitelere göz atabilir ya da bir seyahat acentesinden hizmet alabilirsiniz.

Carnival Bookers
Rio Carnival Tickets Guide
Rio Carnival Services


Brezilya Gezi Notları aşağıda linklerini paylaştığım beş bölümden oluşmaktadır;

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Arjantin Gezi Notları - Buenos Aires